Stor interesse for temadag om nøjagtige målinger

Mere end 50 repræsentanter fra en række industrivirksomheder, samt en del DTU-folk lagde vejen forbi DTU i Lyngby, da Metrologic og DTU Mekanik torsdag afholdt temadag om projektet Accurate Manufacture.

Dagen bød på mange forskellige foredragsholdere, som med forskellige faglige vinkler formidlede deres viden om, hvordan ny teknologi og det aktuelle projekt kan sikre bedre produkter i fremtiden.

Konventionelle metoder til nøjagtige målinger gør brug af dyrt udstyr, dyre temperaturregulerede faciliteter, procedurer med lange akklimatiseringstider og tidskrævende indsamling af materialedata.

Ved at bringe målingerne tættere på produktionen, får virksomheder mulighed for:

  • Pålidelige og sporbare målinger direkte ved produktionslinjen
  • SPC og vurdering af kapabilitetsindeks
  • Hurtig optimering af procesparametrene

De fremmødte, som blandt andre talte medarbejdere fra Grundfos, Novo Nordisk, Coloplast, Siemens, Trelleborg Sealing Solutions, havde på dagen mulighed for at følge projektet på tæt hold. De fik dermed også mulighed for at tænke over, hvad det vil kunne betyde for netop deres produktion i fremtiden.

”Jeg er rigtig glad for, at så mange var mødt op for at høre om vores projekt. Det tyder på, at der er en erkendelse af vigtigheden af at få målinger bragt tættere på produktionen. At virksomhederne så ovenikøbet vil kunne kompensere for temperatur og svind og dermed kan forbedre målenøjagtigheden, vil især kunne betyde mindre spild og lavere omkostninger”, siger Jørgen Meinertz, direktør i Metrologic.

De fremmødte blev introduceret til den innovative målemetode “Dynamisk Længde-Metrologi”, DLM, der baner vejen for en produktion, hvor metrologi på mikrometer- og submikrometer-niveau kan integreres i produktionen af eksempelvis sprøjtestøbte emner.

”Det er en metode, der sigter på at løse processtyringsproblemer i forbindelse med fremstilling af emner i materialer med relativt lav dimensionsstabilitet og store længdeudvidelseskoefficienter”, siger direktør for Metrologic, Jørgen Meinertz, og fortsætter:

”Projektet vil – især for plastindustrien – reducere omkostningerne og produktionstiden betydeligt. Det bliver muligt, direkte ved produktionslinjen, at få pålidelige og sporbare målinger, statistisk proceskontrol (SPC) samt vurdering af kapabilitetsindeks til brug for hurtig optimering af procesparametre”.

I løbet af 2017, når projektet nærmer sig sin afslutning, vil der igen blive afholdt en temadag.

Her på hjemmesiden, kan man løbende følge udviklingen i projektet.